כיום, ישנן כמה דרכים בהן ישראלים יכולים להוציא אזרחות צרפתית ולקבל דרכון צרפתי, שמעניק את כל הזכויות השמורות לאזרחי האיחוד האירופי.
במדריך שלפניכם נסביר על התועלות בבעלות על דרכון צרפתי, תנאי הזכאות לדרכון צרפתי, שלבי ההליך לקבלתו והדרך לטפל בקשיים הבירוקרטיים האופייניים להתנהלות מול שגרירות צרפת בישראל.
המשיכו לקרוא!
לפני הכל: למה כדאי לי להוציא דרכון צרפתי?
צרפת הינה בין החברות המייסדות באיחוד האירופי ודרכון צרפתי הינו דרכון אירופאי לכל דבר ועניין. מכאן שבעלי דרכונים צרפתיים נהנים ממגוון זכויות הזמינות להם בכל מדינות האיחוד:
- הזכות להתגורר בכל מדינה מבין 28 המדינות החברות באיחוד האירופי, ללא מגבלת זמן וללא הכרח באשרת שהייה.
- לימודים מסובסדים במוסדות אקדמיים באירופה: בעלי דרכון צרפתי נהנים מסבסוד חלקי או מלא של שכר הלימוד באוניברסיטאות והמכללות האירופאיות, בנוסף למגוון הטבות והקלות בתנאי הקבלה.
- היתר עבודה בכל מדינות האיחוד האירופי, ללא צורך באשרת עבודה.
- שלל זכויות סוציאליות לתושבי האיחוד העובדים במדינות אירופה, לרבות ביטוח לאומי וקצבת פנסיה.
- מעבר חופשי בין מדינות האיחוד האירופי, ובין המדינות האירופאיות אשר חתומות על אמנת שנגן.
- זכות כניסה לגבולות ארה"ב ואוסטרליה ללא צורך בהנפקת ויזה.
- אפשרות לביצוע עסקאות נדל"ן באירופה, לרבות השקעות נדל"ן וקניית נכסים אירופאיים.
- אפשרויות עסקיות ליזמים והזדמנות להקמת עסקים במדינות האיחוד האירופי, וקבלת זכויות והטבות מס השמורות לאזרחי האיחוד האירופי.
באילו תנאים מתאפשרים קבלת אזרחות צרפתית ודרכון צרפתי?
הזכאות לקבלת אזרחות צרפתית ובעקבותיה – דרכון צרפתי, ניתנת בכפוף לאחת או יותר מן הנסיבות הבאות:
- העברה דורית
- נישואין לאזרח צרפתי
- התאזרחות
- זכות מלידה
- הצהרה
- זכות על בסיס אמנה בין צרפת למדינות אחרות
על חלק מהתנאים הללו חלה תקופת התיישנות בת 50 שנים, בעוד שאחרות אינן מוגבלות בזמן.
מה נדרש כדי להוכיח זכאות לאזרחות צרפתית?
בבואכם להגיש בקשה לאזרחות צרפתית מול שגרירות צרפת בישראל, תידרשו להוכיח:
- את מקור הזכאות שלכם
- את הקשר בניכם ובין האדם שמכורח זיקתכם אליו אתם מבקשים אזרחות צרפתית
- את תוקפה של זכאותכם (היינו, שלא פג תוקפה של הזכאות מכוח חוק ההתיישנות)
מי זכאי לקבלת אזרחות צרפתית ודרכון צרפתי?
להלן קבוצות האוכלוסיה שעשויות להיחשב כזכאיות לקבלת אזרחות צרפתית (בכפוף לחוק ההתיישנות):
- דור שני לילידי צרפת: מי שנולדו בצרפת או אלג'יריה לפני 1963 להורה שנולד בצרפת או אלג'יר גם כן.
- ילדים להורים אזרחי צרפת: בתנאי שההורים רשמו את הילד ברשויות צרפת כבן לאזרח צרפתי בהיותו קטין (ילדים שנולדו אחרי שהוריהם נישאו אינם נדרשים להציג הוכחה להכרת אבהות או אמהות).
- ילדים שנולדו מחוץ למסגרת הנישואין או לפני שהוריהם נישאו, נדרשים להציג הכרת אבהות או אמהות בתוקף (במידה והילד עדיין היה קטין בינואר 01.01.2008 ילדים לאם צרפתיה אינם נדרשים להציג הוכחה להכרת אימהות בהגשת בקשה לאזרחות צרפיתי).
- ילדים להורה טוניסאי: כל ילד שנולד בתוניסיה להורה שהוא יליד תוניסיה מתקופת המנדט זכאי לאזרחות צרפתית בכפוף לתנאים מסוימים (אמנת צרפת-תוניסיה).
להלן קבוצות האוכלוסיה שעשויות להיחשב כזכאיות לקבלת אזרחות צרפתית מתוקף זכויות שאינן מתיישנות:
- ילדים קטינים להורה שהתאזרח כצרפתי – בכפוף לכך שההורה הכיר בקטין כילדו מול רשויות צרפת או רשות אחרת המוסמכת לכך.
- ילידי צרפת או אלג'יריה שנולדו להורים עם אזרחות זרה (לא צרפתית) שהגישו עבורם הצהרה בהיותם קטינים על מנת שיחשבו כזכאים לאזרחות צרפתית.
- ילידי צרפת שנולדו להורים ללא אזרחות או ילידי צרפת שאינם זכאים לקבלת אזרחות אחרת על בסיס הורשה.
- ילידי צרפת שחיו בצרפת למשך חמש שנים רצופות לפחות, החל מגיל 11 ובכפוף לכך שהוריהם הגישו לטובתם הצהרה בהיותם קטינים.
כיצד ניתן לקבל דרכון צרפתי מתוקף נישואין?
על מנת לקבל אזרחות צרפתית בעקבות נישואין לאזרח צרפתי, נדרשים המבקשים לעבור מבחן שפה בכתב ובעל פה, ולהוכיח רמת גבוהה של יכולות דיבור וכתיבה בשפה הצרפתית.
בנוסף, נדרשת תקופת המתנה בת 5 שנים לפחות ממועד החתונה שיוכח כי הזוג חי חיים משותפים במהלכה.
מהם שלבי ההליך לקבלת אזרחות צרפתית ודרכון צרפתי?
ישראלים המעוניינים להגיש בקשה לאזרחות צרפתית או כאלו שמעוניינים לחדש את הדרכון הצרפתי פג התוקף שלהם, מגלים לדאבונם כי השגרירות הצרפתית בישראל החמירה מאוד את דרישותיה בשנים האחרונות כלפי מבקשי הדרכונים, כך שמדובר בהליך בירוקרטי מסורבל ומתמשך.
מסיבה זו, לפני שפונים לשגרירות צרפת בישראל חשוב מאוד לדאוג לריכוז של מלוא המסמכים והאסמכתאות הדרושים כדי לשפר את הסיכוי לסיום מוצלח של ההליך בפרק זמן סביר. הסכמתה של השגרירות הצרפתית לחידוש זכאות לדרכון צרפתי או חידוש תוקף של דרכון צרפתי קיים, תלויה במגוון שיקולים פנימיים שאינם מפורסמים באופן רשמי.
למשל, מבקשי דרכונים שלא ביצעו אף פעולה הנוגעת לאזרחותם הצרפתית במשך מספר שנים וכעת מעוניינים בחידושה, ידרשו לספק לקונסוליה מחדש את כל המסמכים מהמרשם הצרפתי, המעידים על הזכאות, גם אם מדובר בתעודות שהוצגו כבר לפני כן על ידי המבקש או הוריו הצרפתיים. כלומר, לפי עמדת שגרירות צרפת, כל ישראלי שמעוניין כיום בחידוש של דרכונו הצרפתי או חפץ בהעברה דורית של זכאותו, ידרש להמציא בכוחות עצמו את כל האסמכתאות הנחוצות ולהציגן לקונסוליה בלי יוצא מהכלל.
יתרה מכך, כל מבקש שגילו קרוב ל- 50 ומעולם לא תבע את זכותו לאזרחות צרפתית, או שאינו רשום בספר המשפחה הצרפתי של ההורים שלו, ו / או אדם שלהוריו לא היתה אזרחות צרפתית בשנים החולפות ולא הנפיקו דרכון ביומטרי, יתבקש לפנות להליך משפטי מול הרשם הצרפתי לענייני אזרחות כדי שתיקבע זכאותו לקבלת אזרחות צרפתית.
מה עושים אם שגרירות צרפת דחתה את בקשתי לאזרחות צרפתית?
במידה וישראלים שלכאורה עומדים בתנאי הזכאות לקבלת אזרחות צרפתית, קיבלו דחיה משגרירות צרפת בישראל לבקשת האזרחות או הדרכון שלהם ושל בני משפחתם, באפשרותו לפנות לערכאות משפטיות לטובת אישור זכאותו, בהליך לאישור אזרחות צרפתית (certificat de Nationalite Francaise).
זהו הליך משפטי מורכב וארוך המבוצע מול הרשם לענייני אזרחות בצרפת, והוא נמשך כשנתיים בממוצע, עד קבלת התעודה המאמתת את בעלותכם על אזרחות צרפתית.
לשם הכנת התיק והגשתו לגורמים הרלוונטיים בצרפת מומלץ להסתייע בעורך דין. סיוע מקצועי צפוי לקצר עבורכם את ההליך בכ – 6 חודשים.
מדוע חשוב לטפל בבקשות לדרכונים צרפתיים בעזרת עורך דין בלבד?
במידה ויש בידכם הוכחה להיותכם אזרחי צרפת או צאצאים של אזרחים צרפתיים, מומלץ מאוד לחדש את הזכאות שלכם לדרכון צרפתי בליווי של עורך דין המתמחה בתחום הוצאת דרכונים צרפתיים. על מנת להמנע מתסבוכת בירוקרטית מיותרת מול הקונסוליה הצרפתית בישראל, רצוי לפנות לקבל הסיוע המקצועי עוד לפני הגשת הבקשה לאזרחות / חידוש הזכאות לשגרירות צרפת.
גם במידה ותידרשו לפנות לבית המשפט לשם הוכחת זכאותכם לדרכון צרפתי, עורך דין מנוסה מתחום האזרחות הצרפתית יוכל לקדם אתכם באופן שיזרז את הטיפול בבקשתכם מול גורמי המשפט הרלוונטיים בצרפת וימנע את דחיית הבקשה על הסף.