"מעולם לא היו לי תוכניות להיות אזרח פורטוגל. חבר טוב שהסביר לי את היתרונות הרבים שבעניין, גרם לי להבין שכדאי לי לחשוב על זה שוב – וברצינות".
אז – האם כדאי לנו לעשות את זה? מה מרוויחים מזה? מי זכאי לקבל אזרחות? מהו התהליך הנדרש? וכמובן השאלה שתמיד הכי מעניינת אותנו: "כמה זה עולה?"
אז יצאנו לדרך – ויצרנו עבורכם את המדריך הכי מקיף והכי ברור שיצא עד היום – כך שבסוף הכתבה תוכלו לעשות את כל התהליך בעצמכם, או לפנות לחברה שתעשה עבורכם את העבודה בצורה היעילה והזולה ביותר שאפשר.
מעט היסטוריה
בשביל להבין מדוע פתאום זכינו לקבל דרכון במתנה – כדאי לדעת מעט היסטוריה:
בשנת 1492 החליטו המלך פריננד השני והמלכה איזבלה, בהשפעת הכנסייה הנוצרית, לחתום על צו הקובע שעל כל אזרחי ספרד להתנצר – או לעזוב את המדינה בתוך שלושה חודשים.
חלק מיהודי המדינה קמו ועזבו את ארצם, וחלקם התנצרו למראית עין.
על היהודים המגורשים נאסר לקחת תכשיטים, וכלי זהב וכסף, וכמובן שהערך הנדלנ"י של בתיהם צנח פלאים, כשהקונים יודעים שבין כה וכה היהודים יאלצו להפקיר את בתיהם.
בתשעה באב, על פי לוח השנה העברי – עזבו היהודים המגורשים את בתיהם. חלקם עזבו לפורטוגל, חלקם לצרפת, למערב אירופה, לצפון איטליה, חלקם הגיעו לגרמניה, בריטניה, וצפון אפריקה, וחלקם אף החליטו לנדוד ל"עולם החדש" – יבשת אמריקה.
ב – 17 בדצמבר 1968 – 476 שנה אחרי גזירת הגירוש, התכנסה ממשלת ספרד בבית כנסת במדריד, ובטקס סמלי החליטה על ביטול צו הגירוש.
בשנת 2012 הכריזה ספרד על חוק מדהים: כל יהודי הנושא שם משפחה ספרדי, או שיכול להוכיח בצורה כל שהיא שהוא נצר למשפחה ספרדית – יקבל אזרחות ספרדית, ומבלי לוותר על אזרחותו הנוכחית.
עם זאת, התיקון לחוק כולל תנאים מקשים רבים, ביניהם מבחני שפה ומורשת ספרדיים, הוכחת קשר עכשווי לקהילה הספרדית ועוד.
קל לשער שאין הרבה אנשים שיכולים לעמוד בקריטריונים המחמירים הללו – ובשנת 2018 רק 7 מקרב 885 איש שביקשו לקבל את הדרכון המיוחל – הצליחו לקבלו.
אך כישראלים שלא מקבלים "לא" כתשובה – מצאנו דרך קלה ויעילה בהרבה לקבל את הדרכון האירופאי המיוחל.
בעת גירוש יהודי ספרד (כזכור – בשנת 1492) מנתה אוכלוסיית פורטוגל כ30,000 יהודים בלבד. אך בעקבות העובדה שרבים מיהודי ספרד היגרו לפורטוגל – זינקה הקהילה היהודית בפורטוגל ב – 70,000 יהודים נוספים. חלקם הגדול הוגדר כ"בלתי חוקיים" וכ"עבדי המלך". ילדיהם הופרדו מהם ונשלחו לעבוד במטעי סוכר – שם מצאו רבים מהם את מותם ברעב או במחלות, או נטרפו על ידי תנינים.
בשנת 1496 נשא מלך פורטוגל דאז – המלך "מנואל הראשון", את איזבל – ביתם של פריננד מלך ספרד ואשתו איזבלה, אשר גרשו את יהודי ספרד ארבע שנים לפני כן.
במסגרת הנישואים כפתה המלכה הצעירה על בעלה לגרש את כל יהודי פורטוגל מארצם.
המלך, שידע שהיהודים תורמים מאד לכלכלת ארצו, לא הסכים לגרשם, אך בסופו של דבר הוא לא עמד בלחצם של מלכי ספרד ושרים רבים בממלכתו, והוציא גזירת גירוש על כל יהודי פורטוגל.
בשנת 2015 אימצה ממשלת פורטוגל חוק דומה לחוק הספרדי – ויהודים שמצליחים להוכיח שהם צאצאים של מגורשי פורטוגל יכולים לקבל אזרחות פורטוגלית.
אך בשונה מהחוק הספרדי – החוק הפורטוגלי הרבה יותר סימפטי.
כך לדוגמה, בשביל להימנות על אזרחי פורטוגל אתם אפילו לא צריכים לטוס לשם, אתם לא צריכים לדעת את השפה, ואינכם צריכים לדעת מאומה על תרבותה של פורטוגל. זהו הליך בירוקרטי לחלוטין!
אם תציגו לפורטוגלים מסמכים מתאימים המלמדים על כך שאתם בעלי שם המשפחה הנכון, או צאצאי האנשים הנכונים – תקבלו דרכון פורטוגלי (-אירופאי) ללא שום תנאי נוסף.
גם אם אינכם מעבירים במשפחה אילן יוחסין עתיק – תוכלו למצוא את האנשים שיעשו עבורכם את העבודה.
אז לפני שנפשט את ההליך הבירוקרטי – נתחיל מהשאלה הכי חשובה:
מה נרוויח מאזרחות פורטוגלית?
נתחיל מזה שדרכון פורטוגלי הוא דרכון אירופאי לכל דבר ועניין, והויזה האירופאית מבוקשת מאד בכל העולם.
חברת " CS גלובל פרטנרס" ביצעה סקר ומצאה ש89% מהנשאלים היו רוצים להיות בעלי אזרחות כפולה. 34% בדקו אפשרות במטרה להשקיע ולהשיג אזרחות שנייה. ושימו לב – מעל 80 אחוז טענו כי הם מוכנים להשקיע 5% משכרם השנתי בהשגת דרכון נוסף! (יותר מדמי השכירות ששילמו אותם נשאלים!)
פרט נוסף שבוודאות ירשים אתכם – ניתן לקבל אזרחות פורטוגלית במסלול שנקרא "ויזת הזהב".
כל שעליכם לעשות, הוא להשקיע 500,000 יורו בקרן שמשקיעה בחברות קטנות ובינוניות, או לרכוש נדל"ן בשווי של לפחות 350,000 יורו ויצירת עשר משרות בפורטוגל.
אם תעשו את התהליך ה"פעוט" הזה, תקבלו ויזה לשנה אחת, ותוכלו לחדש אותה פעמיים, בכל פעם למשך שנתיים. אם תבצעו את התהליך הזה על פי הסדר, לאחר 6 שנים תקבלו מעמד של "תושב קבע".
נוכל, אם כן, להבין את "בהלת הויזה הפורטוגלית" שתוקפת את ישראל בשנים האחרונות, כשאנחנו יכולים לקבל את הויזה באופן מיידי וללא תנאים.
מדוע אנשים מוכנים להשקיע כל כך הרבה בשביל ויזה אירופאית?
ראשית חשוב לדעת שדרכון פורטוגלי אינו תקף רק לפורטוגל, אלא לכל האיחוד האירופי, דבר המאפשר לכם אפשרויות בלתי רגילות. בין היתר:
קבלת התנאים הסוציאליים המלאים הניתנים ביבשת אירופה.
כניסה חופשית לארה"ב ללא צורך בויזה!
בנוסף, תוכלו לקנות נדל"ן ולסחור בכל יבשת אירופה ולקבל הטבות מס והנחות משמעותיות, הניתנות לאירופאים בלבד.
תוכלו לעבור בכל מדינות האיחוד האירופי ללא הגבלה.
תוכלו לקבל הקלות בקבלת מימון מבנקים אירופים.
כמו כן, תוכלו ללמוד בהנחות משמעותיות באוניברסיטאות רבות בעולם, ובמדינות מסוימות תוכלו אפילו ללמוד בחינם, וללא כל תמורה!
ישנם רווחים נוספים, כמו קיצור תורים משמעותי בכל כניסה לאירופה.
כמו כן, בעלי דרכון אירופאי יכולים להיכנס למדינות שאינן מאפשרות כניסת ישראלים לשטחן, וכן יכולים לסחור עם מדינות מוסלמיות, שישראלים אינם מורשים לקיים עמם קשרי מסחר.
מי זכאי לדרכון?
ישנן מספר דרכים בהן ניתן להוכיח השתייכות לצאצאי המגורשים:
- המבקש מוכיח שהוא מגיע ממדינות שהיוו נתיב הגירה ידוע מפורטוגל: בדרך כלל מדובר ביהודים מעדות המזרח, כגון – אלג'יר, מרוקו, טוניס, לוב, יוון, טורקיה, סוריה, קפריסין, יוגוסלביה, בולגריה – ועוד (היו אמנם מקרים בודדים, שבהם גם אשכנזים הצליחו לקבל אזרחות). כשאדם מציג מסמכים שמוכיחים כי מוצאו מאחת ממדינות אלו, והוא יהודי, זו עילה מספקת לקבלת אזרחות פורטוגלית.
- שם המשפחה מלמד על כך שהמבקש הינו מצאצאי המגורשים. ישנה רשימה של שמות משפחה שזכאים לקבל אזרחות. לבדיקה זו לחצו על הלינק לחצו על הלינק ובדקו אם שם משפחתכם בין הזוכים המאושרים. גם אם שם משפחתכם לא מופיע ברשימה, נסו לאתר ברשימה שם נעורים של סבתא. אם אתם מעדות המזרח ישנו סיכוי גבוה מאד לכך שתצליחו למצוא זיקה משפחתית מספקת. כמו כן, נסו לבדוק אם שם משפחתכם שונה במהלך השנים, ושם המשפחה המקורי נמצא ברשימה. במידה והצלחתם תוכלו להגיש בקשה ולהציג מסמכים המוכיחים ששם משפחתכם שונה, והשם המקורי מופיע ברשימה.
- על זה בטוח לא חשבתם – תוכלו לבצע בדיקת D.N.A. ולהוכיח שאתם זכאים לדרכון. במידה ותרצו לבצע זאת, הקליקו על הקישור הבא: https://www.igenea.co.il/he/home. הסיכוי שתזכו בדרכון – גבוה בהרבה מהסיכוי לזכות בפיס…
קדימה – ניגש לתהליך!
תחילה עליכם להחליט אם אתם מעוניינים לפעול לבד ולהניע את כל ההליך הבירוקרטי (הדי מתיש) בעצמכם, או שתרצו לפנות לחברה שתעשה עבורכם את העבודה.
פנייה לחברה
הדרך הזו די פשוטה. מצאו את החברה הנכונה (לאחר סקר שוק) והיא תעשה את רוב העבודה.
אז איך נעשה את זה בעצמנו
אם אתם טיפוסים ספורטיביים, ניתן לכם הוראות ברורות ביותר, ואם תלכו צעד אחר צעד כפי שנדריך אתכם, תשיגו את הדרכון בכוחות עצמכם.
לפני שאתם יוצאים לדרך – קחו בחשבון שעד שתחזיקו את הדרכון ביד תמתינו זמן רב, לפחות שנה מהיום, וכפי הנראה יותר קרוב לשנתיים.
ישנם 2 קריטריונים – שמבקש אזרחות פורטוגלית במסגרת החוק חייב לעמוד בהם:
- להיות יהודי כדת משה וישראל.
- העדר עבר פלילי.
אנחנו עומדים בתנאים. לאן ממשיכים מכאן?
למען הסדר הטוב, נחלק את ההליך לשני חלקים:
- מסמכים שעליכם להשיג מהקהילה היהודית בפורטוגל. עליכם להשיג אישור מהקהילה הפורטוגלית, שהיא מכירה בכם כצאצאים של משפחת מגורשים.
(ישנן שתי קהילות מרכזיות, אחת בליסבון ואחת בפורטו. פרטים בהמשך הכתבה).
2. מסמכים שעליכם לאשר מול הקונסוליה הפורטוגלית.
אישור מהקהילה היהודית
מדינת פורטוגל מינתה את הקהילה היהודית בפורטוגל לסמכות הבלעדית לאשר את השתייכות מבקשי הדרכון.
על מנת לשלוח בקשה לקהילה היהודית (בהמשך המדריך נציין לאן לשלוח אותם) – השיגו את המסמכים הנדרשים:
- הזמינו תעודת לידה ישראלית – תוכלו להזמינה אונליין בלינק לחצו כאן
תוכלו לזרז מעט את ההליך, אם תחסכו את זמן המשלוח בדואר. לשם כך גשו למשרד של רשות האוכלוסין וההגירה וקבלו את התעודה לידיכם.
בלינק המצורף תוכלו לראות זמני קבלת קהל, וכמובן לקבוע תור! כל ישראלי יודע שאסור להיכנס לרשות האוכלוסין וההגירה ללא תור…
2. סרקו את תצלום הדרכון הישראלי שלכם.
3. הגישו בקשת העדר עבר פלילי בלינק – בקשת העדר עבר פלילי
4. הכינו תעודת נישואין מקורית, שלכם או של הוריכם, וזאת על מנת להוכיח את יהדותכם.
5. השיגו המלצה של רב המוכר על ידי הקהילה הספרדית, או כל אישיות אחרת המוכרת על ידי הקהילה. יש לכך משקל רב!
6. הכינו את כל המסמכים המוכיחים את השתייכותכם לקהילה: שם משפחתכם וארץ מוצאכם. לשם דוגמה – תעודת נישואים של סבא וסבתא יוצאי צפון אפריקה, כמובן תעודת יוחסין עתיקה, או כל מסמך אחר המוכיח את השתייכותכם. כמו כן צילום תעודת זהות של סב ממרוקו או אלג'יר שבה מצוינת ארץ הולדתו (המוצא מצוין בכל תעודת זהות).
7. החל משנת 2018 החוק מחייב את מגיש הבקשה להציג אילן יוחסין משפחתי. לשם כך, עליכם להכין דו"ח גנאלוגי (-דו"ח אילנות יוחסין) להוכחת הקשר. מומלץ להיעזר בגנאלוג מומחה שהתנסה בהגשת מסמכים אלו, ומכיר את דרישות הקהילה היהודית הפורטוגלית.כעיקרון, לא מדובר על עץ משפחתי בן 500 שנה, אלא באילן דיי מצומצם, הכולל סבים וסבתות, אחים ואחיות וכדו'.הקהילה היהודית בפורטוגל גובה 500 אירו על שירותיה. במקרה שבן משפחה אחד כבר עבר את ההליך המחיר הוא רק 250 אירו (מומלץ לבדוק באופן אישי את המחיר מול הקהילות השונות).
לאן לשלוח את המסמכים?
כאמור, ישנן 2 קהילות – בליסבון ובפורטו, ולכל אחת מהן יתרונות וחסרונות:
- הקהילה היהודית בליסבון – ליברלית יותר במקרים בהם מבקש הבקשה אינו יהודי מובהק, אך היא מתנהלת בצורה נוקשה בהרבה, וההליכים לוקחים הרבה יותר זמן. כמו כן הם דורשים לתרגם את כל המסמכים לפורטוגזית.
אם אתם מעוניינים לפעול מולם – לחצו כאן ופעלו לפי הכללים שלהם, שעשויים להיות שונים מעט מהכללים שרשמנו לעיל.
אפשר גם לפנות אליהם במייל [email protected]
- הקהילה השנייה – והיותר מומלצת, שדרכה קל יותר להשיג אישור היא הקהילה בפורטו.
פנו אליהם במייל portuguesenationality@ comunidade-israelita-porto.org רשמו את שמכם ושם משפחתכם בלועזית, ושלחו את המסמכים הנ"ל. במידה והמסמכים יתקבלו הם ישלחו לכם את המילה Approve""
יתכן שתקבלו מייל חוזר עם בקשה להבהרות נוספות, או השלמות פרטים. הקפידו תמיד לא לשלוח מיילים חדשים – אלא להמשיך עם שרשור המייל הקודם!
בהמשך תקבלו הודעה מהקהילה, הודעה המתחילה במילה"SHALOM" (לא ממש מסובך היום לתרגם טקסט…) ובה תדרשו להדפיס את כל הטפסים ששלחתם (ההוכחות ששלחתם, עץ משפחתי, והעתק מהעברה הבנקאית שבה העברתם להם את דמי העמלה) ולשלוח בדואר רשום לכתובת
Comunidade Israelita do Porto (Jewish Community of Oporto), Rua
אם תפעלו נכון, לאחר כחודש עד חודשיים יהיה ברשותכם אישור מהקהילה היהודית שאתם זכאים לקבל אזרחות פורטוגלית. האישור נשלח במייל בפורמט PDF . כשיהיה לכם אותו – גמרתם עם החלק הראשון של ההליך, וכעת עליכם לפעול מול ממשלת פורטוגל לקבלת הדרכון בפועל.
ההליך מול ממשלת פורטוגל
הקפידו על כל השלבים באופן המדויק ביותר! טעויות, חוסר דיוקים, מסמכים לא מאומתים או מאושרים כנדרש, עלולים לגרור עלויות נוספות או אפילו דחיית הבקשה לחלוטין! את שיטת ה"סמוך" הישראלית – מומלץ להשאיר בתחומי מדינת ישראל בלבד!
כעת, שימו לב לכמה כללים חשובים
כל מסמך הנשלח לקונסוליה הפורטוגלית חייב להיות מתורגם לשפה הפורטוגזית, מאומת על ידי נוטריון ומאושר באישור אפוסטיל! (כעיקרון החוק לא מחייב תרגום של מסמכים מאנגלית, ספרדית וצרפתית, אם הפקיד שמקבל אותם דובר היטב את השפה – ובעוד כמה תנאים. אך לפי בירור שערכנו – אנחנו לגמרי לא ממליצים! לכן חשוב מאד לתרגם כל מסמך ומסמך לפורטוגזית).
חשוב – שימו לב לכך שעורך הדין שמתרגם עבורכם את המסמכים לא יהיה אותו עורך הדין שמגיש את הבקשה. זה מנוגד לחוק הפורטוגלי בטענת "ניגוד עניינים".
אפוסטיל (בצרפתית "אישור") – אדם שתפקידו לאשר את סמכותו של הנוטריון לאמת את הכתוב במסמכים וחוקיותם במדינה שבה הם ניתנו. תוכלו לעשות זאת בשגרירות הפורטוגלית (לא מומלץ! תורות אינסופיים – שיכולים לקחת גם שנה תמימה!)
אפשר לעשות זאת גם בבית משפט.
האפשרות נוספת – ואולי הפשוטה מכולם, היא לעשות זאת על ידי עורך דין פורטוגלי המוסמך לכך. (כאמור – לא זה שמגיש את הבקשה!)
הורידו את הטופס בקישור הבא – ומלאו אותו בפורטוגזית! לחצו להורדת הטופס
הטפסים שיש לצרף לבקשה הם כאמור
- תעודת לידה.
- תעודת יושר.
- תעודת נישואין.
- תעודת שינוי שם (במקרים של שינוי שם – או במקרה שאשה החליפה את שם משפחתה, עם נישואיה).
- צילום דרכון ישראלי של מגיש הבקשה.
- תשלום על אגרת בולים בסך 250 יורו.
שימו לב: מומלץ מאד לציין על הבקשה כתובת למשלוח דואר בפורטוגל. וזאת על מנת שבמקרה שבו יחסרו פרטים תוכלו להשלימם על פי דרישה, ושכל ההשקעה לא תלך לטמיון בגלל מסמך פעוט.
בקשו קוד מעקב אחר התיק במייל [email protected] וצרפו את הקישור לתיק, על מנת לעקוב אחר התקדמות התיק.
שלחו את המשפט
Desejo obter o meu código para seguir o meu processo online.
Anexo o meu recibo como comprovativo.
Cumprimentos,
שמכם המלא בלועזית
כשיהיה לכם קוד תוכלו לעקוב בכתובת https://nacionalidade.justica.gov.pt ולראות בכל רגע נתון את התקדמות התיק.
כעת באפשרותכם לגשת עם כל המסמכים לשגרירות פורטוגל בישראל, ולהמתין בין חצי שנה לשנה.
אם תרצו לחסוך זמן, תוכלו לשלוח את התיק ישירות לפורטוגל בכתובת R. Rodrigo da Fonseca 198, 1099-003 Lisboa.
מומלץ לשלוח את המסמכים באמצעות חברת שילוח בינלאומית מוכרת, כך שתדעו בוודאות שהמסמכים החשובים הגיעו ליעדם.
כעבור שנה – שנה וחצי (!) שבהם לא תצטרכו לעשות מאומה חוץ מלהמתין בסבלנות, תקבלו הודעה שאתם אזרחי פורטוגל.
כעת תקבעו תור בשגרירות על מנת לקבל דרכון. שימו לב שהתורים כיום נעים בין חצי שנה לשנה.
ישנם מבקשי דרכון שמעדיפים לחסוך זמן, ונוסעים לביקור קצר (או טיול שורשים…) בפורטוגל. מזמינים תור בשגרירות, ותוך כמה ימים כבר מחזיקים ביד את הדרכון.
כמה עולה התענוג?
- להגיש בקשה עצמאית – 500 יורו לקהילה היהודית.
- 250 יורו לשגרירות (דמי בולים).
- שירותי תרגום מקצועי של מסמכים – על פי אתר ZAP על עמוד של עד 250 מילים תשלמו 90 – 200 יורו.
- שירותי אפוסטיל
- ותוסיפו עוד כמה עלויות מכובדות.
להגיש בקשה דרך חברה – נע בין 10,000 ל15,000 יורו, תלוי בחברות, בשירותים ובדילים.
שימו לב שיש חברות רבות שלא גובות דמי טיפול בתיק שלא אושר.