בוררות הפכה לאחת הדרכים המרכזיות ליישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בתי המשפט בישראל ובעולם. הליך זה, הנעשה בהסכמת הצדדים, מספק יתרון ברור של פתרון מהיר, יעיל ונגיש יותר בהשוואה להליכים משפטיים ארוכים ויקרים. אך עולה השאלה: האם פסק בוררות מחייב מבחינה משפטית? במאמר זה נבחן את המשמעות המשפטית של פסק בוררות, ההליכים הנלווים אליו, ואת האפשרויות לערעור עליו.
מהו הליך הבוררות?
בוררות היא מנגנון ליישוב סכסוכים שבו הצדדים מסכימים מראש למסור את הדיון בבוררות לגורם אובייקטיבי – הבורר. מטרת הבוררות היא לסיים את הסכסוך באופן מקצועי וענייני על ידי מתן פסק דין מחייב. המוסד הישראלי לבוררות עסקית, אשר נוסד בשנת 1989, מציע הליך זה מתוך מטרה להקל על העומס בבתי המשפט ולספק פתרונות חלופיים ליישוב מחלוקות בתחום האזרחי ובמשפט העסקי בפרט.
מחויבותו המשפטית של פסק בוררות
כאשר בורר מגיע להחלטה, תוצאת ההליך היא פסק בוררות. פסק זה מחייב את שני הצדדים והוא נחשב לסופי מבחינת ההחלטות שנקבעו במסגרתו. אחד המאפיינים הייחודיים של הבוררות הוא המהירות והיעילות שבה ניתן להגיע לפסק דין מחייב בהשוואה להליכים משפטיים רגילים. עם זאת, על אף שפסק הבוררות מחייב משפטית, ניתן לערער עליו רק במקרים חריגים ומוגבלים לפי החוק.
ערעור על פסק בוררות
למרות שהבוררות נתפסת ככלי ליישוב סכסוכים באופן סופי, ערעור על פסק בוררות הוא אפשרות קיימת, אך מאוד מוגבלת. החוק קובע מספר עילות מצומצמות שבהן ניתן לבקש מבית המשפט לבטל או לשנות פסק בוררות. העילות המרכזיות כוללות מקרים שבהם הבורר חרג מסמכותו, כאשר התגלה פגם בהליך הבוררות או במקרים שבהם יש חשש לקיומו של חוסר יושר בהליך.
אחד המאפיינים המרכזיים של הליך בוררות הוא שהוא מבוסס על ההסכמות המוקדמות של הצדדים. כאשר שני הצדדים מסכימים להליך הבוררות, הם מוותרים מראש על זכותם לפנות לבית המשפט לערעור שגרתי על פסק הדין. לכן, רק מקרים חריגים, כגון התנהלות פסולה של הבורר או חריגה מסמכות, מאפשרים לפתוח את פסק הבוררות לדיון מחודש בבית המשפט.
הליך הגישבור – שילוב בין בוררות וגישור
במקרים רבים, הצדדים המעורבים בסכסוך מעדיפים לשלב בין הליך הבוררות להליך הגישור. הליך זה נקרא גישבור. בהליך זה הבורר משמש תחילה כגורם מגשר, ומנסה להביא את הצדדים להסכמה הדדית. אם המגעים להגעה להסכמה אינם נושאים פרי, הבורר עובר לדיון והכרעה כבורר. הליך זה מאפשר לשלב בין יתרונות הגישור (הסכמה) ובין תוצאה סופית כמו בבוררות.
יתרונות הבוררות במוסד הישראלי לבוררות עסקית
המוסד הישראלי לבוררות עסקית מציע הליך נוח ונגיש ליישוב סכסוכים תוך שימוש באנשי מקצוע מובילים בתחומם. המוסד, אשר נוסד ב-1989 על ידי איגוד לשכות המסחר, מרכז סביבו את מיטב הבוררים והמגשרים בישראל, כולל שופטי בית המשפט העליון בדימוס, שופטי בתי המשפט המחוזיים והשלום, עורכי דין מובילים ועוד.
המוסד פועל בשקיפות, מקצועיות ועם מחויבות מוחלטת להליך הוגן ונגיש עבור הצדדים. בנוסף, עשרות שנות ניסיון של המוסד מוכיחות כי פסקי הבוררות המתקבלים בו נשארים בעינם, ואף מעולם לא בוטלו בבתי המשפט.
האם כדאי לבחור בבוררות על פני הליך משפטי רגיל?
היתרון המובהק של בוררות טמון בעיקר במהירות התהליך, העלויות הנמוכות יחסית ובאפשרות להסתמך על מומחים בתחום הספציפי של הסכסוך. לעומת זאת, בהליכים משפטיים רגילים, עלולים הצדדים להתמודד עם שנים רבות של דיונים והוצאות כספיות כבדות.
בוררות, המוצעת דרך המוסד הישראלי לבוררות עסקית, מספקת מסגרת אפקטיבית לפתרון מחלוקות, תוך שימת דגש על מקצועיות והוגנות כלפי שני הצדדים. היא נחשבת למסלול מועדף במיוחד בסכסוכים עסקיים ואזרחיים מורכבים, בהם חשוב לשמור על חסיונות מסוימים וליישם את פסק הדין במהירות.
סיכום
פסק בוררות מחייב מבחינה משפטית כמעט בכל המקרים, והוא ניתן לערעור רק במקרים חריגים ביותר. הבחירה בבוררות כדרך לפתרון סכסוכים מציעה פתרון מהיר ויעיל בהשוואה להליך משפטי, עם גמישות רבה יותר מבחינת בחירת הבורר ואופי התהליך.
המוסד הישראלי לבוררות עסקית מצטיין בניהול הליכי בוררות איכותיים ומקצועיים, ומתפאר בכך שמעולם לא בוטל פסק בוררות שלו בבית המשפט. כאשר מדובר בסכסוכים עסקיים מורכבים, בוררות מספקת פתרון יעיל ומחייב, תוך מתן אפשרות לערעור רק במקרים חריגים מאוד.